stinkertjes

Ik schreef het al elders: in geen enkel zichzelf respecterend lochtingske groot of klein mogen stinkertjes ontbreken, ook wel gekend als Tagetes of Afrikaantjes. Ze zouden ambetante insecten weghouden en vooral goed zijn tegen aaltjes die de wortels van sommige gewassen kunnen aantasten en opvreten. Enig opzoekwerk leerde mij dat dit effect wetenschappelijk bewezen is, vooral bij de meest voorkomende variant Tagetes Patula. Weliswaar werkt het niet bij álle soorten schadelijke aaltjes, en om echt heel effectief te zijn staat er best heel erg veel Tagetes. Maar alle beetjes helpen en uiteraard willen we nog plaats over om onze groensels te kweken.


Ik ga er redelijk wat zaaien: voor in de serre, voor in mijn klein lochtingske, alsook voor op het terras. Het zijn tenslotte ook gewoon mooie bloemen. Voor dit jaar heb ik een zakje zaad gekocht ; voor de volgende jaren tracht ik het zaad zelf te winnen.

Groeten,
Guy


begin januari gezaaid
– voorzaaien in halve wc-rolletjes in een afgedekt potje, op vensterbank, normale kamertemperatuur, vochtig houden, deksel eraf zodra zaadjes ontkiemd zijn
– komt bijna allemaal snel uit alsof het niks is
– begin februari: weliswaar snel onkiemd, maar daarna groeit dat toch nog niet wreed rap verder

vier weken na het zaaien
12/03/19: in de serre in potjes geplant ; de wc-rolletjes waren bijkans vergaan.
23/04/19: ze worden zo snel groot meneer

begin februari gezaaid
– voorzaaien in afgedekt potje, op vensterbank, normale kamertemperatuur, vochtig houden, deksel eraf zodra zaadjes ontkiemd zijn
– 23 april: ze zijn bijna even groot als de plantjes die een volle maand eerder gezaaid zijn, maar je kan beide lichtingen nog van elkaar onderscheiden. Ik denk dat het weinig zin heeft om al begin januari te zaaien.

uitgeplant in april en mei
– vooral in de buurt van de tomaten

toevoeging 25/01/20:
Die tagetes, of hoe je het ook wil noemen, dat groeit dus als zot. Het heeft weinig zin om ze vóór maart te zaaien. Het geeft de plantjes geen noemenswaardige. Ik zet er in ieder geval géén meer in bakken waar een tomaat of paprika of peper instaat, want die tagetes groeit gewoon sneller. Ze eet wellicht ook de meeste van de aanwezige voedingsstoffen in de pot op. Ik wou eerst ‘vitamientjes’ schrijven, in de plaats van ‘voedingsstoffen’, en toen dacht ik spontaan aan dit Vitamientje:

Vermoedelijk zegt dat wel iets over mijn leeftijd. Of we afdwalen? Ongetwijfeld. Om te besluiten: tagetes worden mooie uitbundig bloeiende planten. Wel mooi en nuttig en al, maar opdringerig. Er kwamen ontzettend veel bloemen aan, en elke bloem geeft een flinke hoeveelheid bruikbare zaadjes, dus… met mate, en niet al te dicht bij wat je wil oogsten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.