laat klimop maar bloeien

Al te vaak staan we er niet bij stil met welke eenvoudige zaken we heel wat diersoorten kunnen helpen in hun nimmer aflatende strijd om te overleven. Vaak kost het helemaal geen moeite en is zelfs het tegendeel het geval. Neem nu het snoeien van klimop. Een gaasschutting begroeid met klimop hoeft er niet per se te allen tijde een strak geschoren en bijna steriel ogend groen vlak te zijn. In het najaar vormt klimop bloeiende trossen waar massa’s insecten op afkomen. In september en oktober zijn de beschikbare nectarbronnen schaars geworden, en vaak is bloeiende klimop nog een van de laatste nectarbronnen in de buurt. Atalanta’s komen hier energie tanken voor hun lange tocht naar het zuiden. Dagpauwogen doen zich nog eens flink tegoed alvorens een beschut plekje te zoeken om te overwinteren. Naast atalanta’s en heel veel dagpauwogen, zagen we bonte zandoogjes foerageren, en exemplaren van de gewone pendelvlieg, de bijvlieg, de blinde bij, en nog een heleboel ander klein vliegend gespuis. Ook gewone wespen kwamen nog even langs voor een misschien wel laatste vreetpartij. (klik op de foto’s om te vergroten)

Ik vond het best wel een plezant spektakeltje, die massa krioelende vlinders en insecten rond zo’n bloementros in oktober. Soms loont luiheid. Kan je een beter excuus verzinnen om die snoeibeurt nog even uit te stellen?

 zoekplaatje: hoeveel insecten tel je hier, en hoeveel soorten?

Groeten,
Guy

Toevoeging:
Het duurt jaren vooraleer klimop begint te bloeien. Je kan die wachttijd vermijden door klimop in struikvorm te kopen/stekken: die bloeit al het eerste jaar.

—————————————————————————————————–
zie ook:
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=25544

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/klimop-vergeten-en-onderschat

https://www.natuurpunt.be/nieuws/klimop-zegen-plaag-20130228

https://www.vtwonen.be/tuinieren/plant/struikklimop-hedera-arborescens/

https://www.laurencemachiels.be/blog/alles-wat-je-nog-niet-wist-over-klimop

http://www.van-dingenen-over-planten.nl/69.%20Klimop%20-%20een%20beetje%20vreemd.html

https://www.trouw.nl/nieuws/klimop-laat-duidelijk-zien-wanneer-hij-volwassen-is~bb043f92/#:~:text=Klimop%20is%20een%20dwarsligger%20die,andere%20planten%20het%20laten%20afweten.
—————————————————————————————————–

Advertentie

2 gedachten over “laat klimop maar bloeien

  1. Ik heb in mijn kleine tuin zonder hoge schuttingen of geschikte muren helaas geen plek voor klimop maar ik heb me nu een klimopstruik gekocht, want ja die bloei in oktober, ik was jaloers op iedereen die klimop had staan haha! Dus benieuwd wat het volgend jaar zal geven 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.