ziekenhuistips

Deze keer nog eens iets dat niks met mijn klein lochtingske te maken heeft. Of hooguit zijdelings even. Mensen die mij kennen weten dat ik de laatste jaren nogal vaak in het ziekenhuis gelegen heb. En dat telkens voor minstens twee weken. In het Gentse heb ik reeds alle ziekenhuizen gehad, maar de laatste jaren toch vooral het UZGent. Noem me gerust een ervaringsdeskundige. Ik ben dan ook goed geplaatst om enkele nuttige en comfortverhogende ziekenhuistips mee te geven voor korte maar zeker voor langdurige ziekenhuisopnames.

– Neem minimaal een peper- en zoutvatje mee. Eventueel ook andere specerijen. Ik nam op den duur een heel setje mee met onder meer ketchup, mayonaise, tabasco, …

– Alsook extra choco en confituur.

– Ook het armzalige koekje dat je bij de steevast vreselijk slappe koffie krijgt kan je op eigen houtje aanvullen. Gevorderen laten ook hun eigen koffiezet of Senseo of zo nabrengen.

– Wanneer het op culinair vlak echt de spuigaten uitloopt, laat dan ongegeneerd eens een pizza brengen of zo, in plaats van de ziekenhuistroep op te eten. Het verplegend personeel begrijpt dat. Zij moeten die ziekenhuiskost immers zelf ook niet. Ik vroeg vaak ook om tomaten meebrengen van thuis, en zeker van die minitomaatjes die overvloedig groeiden in mijn klein lochtingske. Kilo’s heb ik er gegeten in het ziekenhuis!

– Breng uw eigen vertrouwde toiletpapier mee. Uw gat afkuisen met dat schuurpapier van het hospitaal heeft geen enkele medische meerwaarde. En uw gat ligt dan niet open na een week.

– Vind je dat het polsbandje, ondanks jouw uitdrukkelijk verzoek, toch wat te strak zit?  Aarzel geen ogenblik om het los te knippen en met een pleister weer rond de pols vast te maken. Een irritant spannend polsbandje heeft géén bijzondere geneeskundige kracht.
Let wel: om het polsbandje weer rond de pols vast te maken, heb je logischerwijs slechts één hand voluit ter beschikking. Het kan wat knoeien zijn. Vraag desgevallend bijstand van bezoekende familie of vrienden, zo je die hebt.

– Voor de zuurstofbehoeftigen onder ons: in sommige ziekenhuizen blijken de neusbrilletjes zo gemaakt te zijn dat ze bij langdurig gebruik de binnenkant van de neus omploegen. Kieper dat de vuilbak in en zorg voor een betere kwaliteit van neusbrilletjes.

– Indien je voldoende mobiel bent: dring aan om zelfstandig naar geplande onderzoeken te mogen gaan. Dat bespaart je heel wat tijd die je anders volstrekt nutteloos in een bed of rolstoel ergens in een tochtige gang ligt te wachten op transport.

– Maak nooit melding van kleine irrelevante lichamelijke ongemakken die niks met jouw behandeling te maken hebben. Eén enkele opmerking over pakweg wat onschuldige jeuk aan uw gat en binnen de kortste keren staat een doktersteam met een hele bende studenten in hun kielzog uw bloot gat te onderzoeken.

– Ook het melden van mentale ongemakken is om dezelfde reden uit den boze. Tenzij je écht gek wordt. En dan nog.

– Minimaliseer echter nooit wanneer men jou vraagt hoeveel pijn je hebt. Doe gerust kleinzerig. Een ziekenhuis is de laatste plaats waar je pijn moet hebben. Ze hebben daar leuke pillen tegen eender welke pijn.

– Ook al weet je na een tijdje beter hoe zo’n infuuspomp werkt dan het verplegend personeel zelf, hou je volledig van den domme. Niemand houdt van betwetende moeials.

– Het kan gebeuren dat je …euh… gevisiteerd wordt in een plaats waar je het niet graag hebt. Hou in gedachten dat de meeste artsen dat zelf óók niet graag doen. De weinige perverten die daar stiekem van genieten werken altijd in andere ziekenhuizen.

– Ben je ook zo ongelofelijk curieus naar de inhoud van de brief die je bij je ontslag in een gesloten omslag meekrijgt voor de huisarts? Wel, scheur de omslag open en lees het. Zoek geen excuus voor de geopende omslag. Het gaat over jouw eigen lichaam en gezondheid. De huisarts zou dat zelf ook doen. En je hebt sowieso recht op inzage in jouw medisch dossier.

DISCLAIMER: Bepaalde tips kunnen indruisen tegen het dieet dat je om gezondheidsredenen moet volgen. Veeg in dat geval uw kloten aan deze tips, en volg het betreffende advies van de dokters. Vaak weten zij waarover ze praten.

Groeten,
Guy

*** Heb je zelf nog extra ziekenhuistips? Laat het hier gerust weten! ***

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.